Assabikoon กลุ่มชนแนวหน้า

Just another WordPress.com weblog

การปล่อยให้กางเกง หรือ ผ้านุ่งต่ำกว่าตาตุ่ม ตุลาคม 27, 2009

Filed under: ชี้แจง — shabab00 @ 6:23 pm
Tags: ,

Bluegy Images Hosting

บางส่วนจากเว็ป islam-qa เกี่ยวกับการปล่อยให้กางเกง หรือ ผ้านุ่งต่ำกว่าตาตุ่ม

สำหรับผู้ที่ปล่อยให้เครื่องนุ่งห่มห้อยลงมาต่ำกว่าตาตุ่ม โดยที่ไม่มีเจตนา หยิ่งผยองหรือ โอ้อวด บรรดานักวิชาการมีทัศนะที่แตกต่างกัน  โดยแบ่งเป็น 3 ทัศนะ คือ ทัศนะที่เห็นว่าฮะรอม  ทัศนะที่เห็นว่า มักโระฮฺ และ ทัศนะที่เห็นว่า มุบาฮฺ อนุญาตให้กระทำได้

อุละมาอฺส่วนใหญ่จากมัสฮับทั้ง 4 มีความเห็นว่า ไม่ถือว่าเป็นการฮะรอม   อิบนิมุฟลิฮฺ กล่าวเอาไว้ใน อัล-อะดาบ อัชชัรอียยะฮฺ ว่า:

ท่านอิหม่าม อบูอะนีฟะฮฺ ( ขอพระองค์อัลลอฮฺทรงเมตตาท่านด้วย ) ได้สวมใส่ ริดาอฺที่ยาว ลากกับพื้น  และมีผู้กล่าวกับท่านว่า  เรามิได้ถูกห้ามให้ทำสิ่งนี้หรอกหรือ? ท่านอิหม่ามจึงกล่าวว่า “ นั่นมันสำหรับผู้ที่โอ้อวด แต่เรามิได้เป็นหนึ่งในหมู่พวกนั้น”

ดูจาก อัล- ฟาตาวา อัล- ฮินดียฺยะฮฺ

ท่านอิหม่ามชาฟิอีย์ ( ขอพระองค์อัลลอฮฺทรงเมตตาท่านด้วย)กล่าวเอาไว้เในเรื่องนี้ ดั่งที่ถูกยกมาอ้างอิงโดยท่านอิหม่ามน่ะว่ะวี ในหนังสือ อัล-มัจมูอฺ( 3/177)  โดยกล่าวว่า “ ไม่เป็นการอนุญาตที่จะปล่อยให้อาภรณ์ห้อยต่ำลงมากว่าตาตุ่ม เมื่อจะทำการละหมาด หรือ ในกรณีอื่นๆก็ตาม ทั้งนี้เพื่อเป็นการโอ้อวด  แต่สำหรับการปล่อยให้ลงมาต่ำกว่าตาตุ่มที่มีสาเหตุอื่นๆในขณะละหมาดโดยไม่ได้เป็นการโอ้อวดแล้ว ก็ไม่ถือว่าเป็นเรื่องร้ายแรงแต่อย่างใด ทั้งนี้เพราะท่านนบี ( ขอความสันติจงมีแด่ท่าน)ได้กล่าวกับท่านอบูบักร เมื่อท่านอบูบักรได้บอกกับท่านนบีว่า ชายอาภรณ์ของท่าน(อบูบักร)ก็ห้อยลงมาต่ำกว่าตาตุ่ม ซึ่งท่านนบีก็ได้กล่าวว่า “ เจ้าไม่ได้เป็นหนึ่งในพวกเขาเหล่านั้น ( นั้นคือ พวกที่ปล่อยให้อาภรณ์ห้อยต่ำกว่าตาตุ่มเพื่อเป็นการโอ้อวด)

เชค ตะกียุดดีน ( อิบนฺตัยมียะฮฺ- ขอพระองค์อัลลอฮฺทรงเมตตาท่านด้วย) ก็ได้สนับสนุน ทัศนะที่บอกว่า ไม่เป็นการฮะรอม แต่ท่านมิได้กล่าวว่า มันเป็นการมักโระฮฺ หรือไม่

อ้างจาก : ชัรฮฺ อัล- อุมดะฮฺ โดย เชคคุลอิสลาม อิบนิตัยมียะฮฺ  หน้าที่ 361-362 )

อ้างจากเว็ป http://www.islam-qa.com

Advertisements
 

2 Responses to “การปล่อยให้กางเกง หรือ ผ้านุ่งต่ำกว่าตาตุ่ม”

 1. warrior Says:

  what about the ruling regarding women? this rule is applied only for males? what about the females, they will be considered to show thier pride or not, becasuse we need to cover the awra that has prescribed for us…
  thanks

 2. Dear Friend

  It is my honor and with a heart deep of humiliation seeking good consolation in writing to you, I am Anusa Hirunpatravong From Thailand the Personal Assistant, to Mr. Suriya Jungrungreangkit Former Thailand Transport Minister during Thaksin Shinawatra regime which was ousted by a military coup on Sept 19 2006 and Martial law was imposed by the Council for Democratic Reform, now called the Council for National Security after the Sept 19 coup.Can read more on this link:http://www.bangkokpost.com/news/local/33396/some-assets-certain-to-be-confiscated

  I would have prefer talking to you on phone , the new government is taping the past government officials phone numbers, so it’s no longer safe for me to call you, I think it’s safe to express my opinion by mail. we are placed under surveillance . However my main point of contacting you is to seek your sincere suggestion and guideline to invest in your country because we are humiliated and keep under probe because of my previous position in the government, I do not need to tell you the absolute confidential both parties must observe for investment, or rather if you has interest in the transaction reply to my mail.

  The amount involved is the sum of USD9,300,000.00 [NINE MILLION AND THREE HUNDRED THOUSAND UNITED STATES DOLLARS] I will provide to you evidence to understand my position with the government now.

  I will give you all the legitimate information concerning the fund and details about me on hearing from you and will achieve a lot of benefit as you assist me in this regard to secure the fund.

  Please do not disclose any part of this message to the third party , if you are not interested in giving this profitable assistance. You can contact me by email ahirunpatravong@yahoo.com

  Best Regards.
  Anusa Hirunpatravong.


ใส่ความเห็น

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  เปลี่ยนแปลง )

w

Connecting to %s